10 llocs per visitar a Istanbul

Hola, amics viatgers! Avui descobrirem els 10 llocs més representatius que s’han de visitar a Istanbul! Som-hi!

 Santa Sofia (Hagia Sophia)

 Si heu pensat alguna vegada que la mesquita blava és l’únic monument a visitar a Istanbul, aneu ben equivocats!

I és que a pocs metres d’aquest mausoleu, just a l’altre costat de la plaça, s’eleva l’altra gran protagonista d’Istanbul, Hagia Sophia, una edificació espectacular que va néixer com a basílica ortodoxa l’any 537 dC.

Històricament, a Istanbul, les invasions i conquestes han canviat la fisonomia de la ciutat i sobretot l’ús d’alguns temples religiosos. En general, parlem de mesquites que es transformen en esglésies, com va succeir a Còrdova, de sinagogues que es transformen en esglésies o d’esglésies que es transformen en mesquites, com és justament el cas Santa Sofia. I és que l’any 1453 no és gens és fàcil mantenir la supervivència d’una Ésglésia catòlica en una terra dominada pels otomans islàmics.

 I si haguéssim de triar entre la mesquita Blava o Hagia Sofia? Quina diríeu que és la millor? Aquesta és una pregunta molt difícil de respondre. Quelcom diria que és impossible triar-ne una, que seria com dir quin equip de futbol és millor, si el Boca Juniors o el Barcelona. En lloc de respondre’ns, molt probablement ens suggeriran que la mesquita Blava és més bonica, però en realitat Istanbul no seria el mateix sense Hagia Sophia.

Si finalment, us animeu a descalçar-vos i travessar les seves portes, al·lucinareu amb la seva bellesa i grandiositat. Hem de tenir present que durant quasi mil anys, aquest temple fou el més gran del món. La sala principal és enorme i impressiona amb la colossal cúpula d’uns 56 metres d’alt i 32 de diàmetre, on trobareu autèntiques joies d’art bizantí.

 

  1. Mesquita Blava (Sultanahmet Camii)

La Sultanahmet Camii o més coneguda com a mesquita Blava és un dels grans reclams d’Istanbul, i això que precisament de mesquites no en falten a la ciutat. Artísticament, tot i que, la seva façana és monumental i imponent, aquesta destaca sobretot pel seu interior, el qual amaga un sublim secret, els més de 20.000 taulells de tonalitats blavoses que decoren sostres i parets, un fet excepcional que ha fet que tothom la conegui amb aquest sobrenom.

 Va ser construïda pel sultà Ahmed I, al voltant de l’any 1600, en una decisió que va portar polèmica, ja que la seva voluntat era la de superar la magnificència de la seva rival, Hagia Sofia, creant una mesquita més excepcional, més gloriosa i més impressionant. En poques paraules volia que fos la millor. Però al llarg del procés s’oblidà que no podia superar a La Meca. I com que no hi ha construcció sense polèmica, què creieu que va passar? Doncs que la mesquita Blava es va erigir amb sis minarets, els mateixos que tenia la de La Meca, i és clar, aquest fet no va complaure els fidels. Quina fou la solució? Edificar un setè minaret a la mesquita de la Meca. Com diu la dita popular, feta la llei, feta la trampa.

La seva construcció va suposar un cost sense precedent en les arques de Turquia. Més enllà dels milers de taulells de primera qualitat de l’interior, totes les vidrieres van ser fabricades a Venècia i altres elements decoratius, com per exemple els llums, es van arribar a cobrir d’or i de pedres precioses.

Sempre que la visiteu, recordeu que caldrà entrar descalços, les dones hauran de portar el cap cobert i, per descomptat, haureu d’anar vestits amb roba decorosa, evitant que es vegin les espatlles o ensenyar les cames.

A més, si desitgeu gaudir d’unes meravelloses vistes de la mesquita Blava, només caldrà que pugeu fins a la terrassa de l’hotel-restaurant Seven Hills per prendre un te, una cervesa o fer un bon esmorzar mentre quedem embadalits per una de les deu millors vistes d’Istanbul.

  1. Cisterna Basílica

La Cisterna Basílica és un dels llocs més originals i curiosos de la capital turca. Es tracta d’una construcció subterrània que Justinià I va ordenar excavar al segle VI, amb la finalitat d’emmagatzemar aigua per poder abastir el seu Palau en cas d’atacs enemics. Etimològicament, el seu nom prové d’una gran basílica que a l’època es trobava just a sobre d’aquest pou.

El més fascinant de tot plegat és que aquest aljub està lluny de ser un mer dipòsit, i no només és considerada la cisterna més gran de la ciutat amb una capacitat màxima de fins a vuitanta mil metres cúbics, sinó que el més sorprenent és que encara es conserven tres-centes trenta-sis columnes d’uns nou metres d’alt, que ens recordaran a una gran catedral subterrània.

 

  1. Palaus de Topkapi i de Dolmabahçe

 Els dos palaus, de segur que seran una parada obligatòria en la teva escapada a Istanbul.

Podríem dir que el palau de Topkapi és una obra d’art, una relíquia construïda a partir del 1460 sobre un extens terreny situat a la vora del Bòsfor. La seva ubicació estratègica i privilegiada va permetre que al llarg de quatre segles es convertís en la llar dels sultans de l’Imperi Otomà.

Però com passa habitualment, al final tot són modes. Un dia estàs aquí i un altre dia allà. I si no que li diguin al sultà Abdülmecit I, qui d’un dia per l’altre va decidir traslladar tota la seva cort fins a un altre esplendorós palau, el de Dolmabahçe, ubicat a la banda europea de la ciutat, que destacava pel seu aspecte més modern, on predominava la mescla d’estils arquitectònics europeus amb tocs barrocs, elements rococó i decoracions que et transportaven fins a l’Índia o a l’Iran. Com a curiositat, us direm que per erigir-lo es varen invertir cinc milions de lliures d’or otomanes, l’equivalent a trenta-cinc mil quilos d’or!

 

  1. Basars d’Istanbul (Gran Basar i Basar de les Espècies)

Et recomanem que visitis especialment dos mercats, el Gran Basar i el Basar de les Espècies, autèntiques institucions on poder aconseguir petits i grans tresors, regals o productes artesans!

Quan arribis, no t’esperis petites paradetes de fusta amb tendals de tela a l’estil Aladdí, ni caravanes amb camells i olor d’espècies de l’època de la Ruta de la Seda… Tot això ha canviat, i molt! Els mercats a Istanbul actualment són turístics, molt turístics. Però encara així és tota una aventura viure l’experiència de regatejar entre cistelles plenes de te, delícies turques, joies, pells… i és que en realitat aquí trobaràs tot el que et puguis imaginar al millor preu.

Perquè no exagerem si diem que Istanbul és un gran basar. El petit comerç es troba a tot arreu, als carrers, a les voreres, sota els passos subterranis, a les estacions… Del Gran Basar es diu que ocupa una superfície d’uns seixanta carrers i compta amb més de tres mil botiguetes. Per molt que t’ho proposis, creu-me que mai les acabaràs. Aquí trobaràs una mica de tot, des dels típics llums de vidre, roba o ceràmica entre altres. Tingues paciència, bon humor i regateja!

En canvi, el Basar de les Espècies és el regne i paradís de les olors, que van des de la canyella al comí, des del safrà al te de poma. Si t’agrada la gastronomia i els aromes orientals, definitivament vindràs a visitar-lo, per gaudir d’aquesta experiència sensorial que probablement et portarà a comprar alguna espècie local.

 

  1. Üskudar, el districte més asiàtic d’Istanbul

Una escapada a Istanbul no seria el mateix sense la visita de Üskudar, el districte més asiàtic de la capital, per nosaltres una de les excursions més recomanables i temptadores. I és que no només hem de tenir present que gran part de la ciutat s’assenta sobre territori europeu, sinó que aquesta posseeix una porció de territori situat a Àsia, un fet que li confereix un gran atractiu exòtic i turístic.

Hi podem arribar fàcilment en ferri i la millor manera de visitar-lo és endinsar-se i perdre’s per alguns dels barris que el conformen, tals com el barri de Kadiköy on trobarem el palau Beylerbeyi, un dels llocs on et recomanem que vagis a dinar, el barri de Moda o l’encisador barri de Kuzguncuk, conegut per ser l’escenari de moltes sèries turques. A Üskudar, a més, hi trobaràs la mesquita més gran d’Istanbul, la mesquita de Çamlıca.

Per finalitzar el dia, us presentem una altra activitat que no us podeu perdre, la de gaudir del capvespre en algun cafè albirant les seves meravelloses vistes del Bòsfor i de la torre de la Donzella.

  1. Torre de Gàlata i Taksim

Si ens ho permets, en un únic punt et parlarem de diversos llocs que no et deixaran indiferents i que considerem que són imprescindibles. En algun moment, hauràs d’anar als barris de Taksim i Gàlata, considerats dels més animats de la ciutat, on hauries de dedicar com a mínim mig dia per a conèixer bé aquesta àrea situada a l’altre costat de la Banya d’Or.

El millor és iniciar la visita a la part més alta, la plaça Taksim, l’epicentre de la vida social a Istanbul. Des d’aquí, hauràs de baixar el carrer d’Istiklal i Caddesi, ple de comerços i botigues de moda, que et portaran fins a la torre de Gàlata, una cridanera construcció de 67 metres que destaca sobre el bell paisatge enjardinat. La seva construcció data del segle XIV i és d’origen genovès. T’invitem que entris i pugis fins al mirador de l’última planta. Val la pena? Doncs és clar! Les vistes són inigualables!

Una altra alternativa és pujar fins al Galata Konak Cafe i Restaurant, un establiment des del qual tindràs unes vistes semblants, però a més estaràs just al costat de la torre de Gàlata, motiu pel qual considerem que les vistes encara són millors. Apunta’t aquesta proposta que triomfaràs!

A continuació, segueix fins al pont de Gàlata on veuràs de primera mà com els pescadors intenten capturar les seves preses. Si arribes al vespre, estaràs de sort, el cel d’Istanbul mai defrauda i des d’aquí podràs copsar una de les millors panoràmiques de la ciutat. Tanmateix, et convidem que et quedis al barri de Karaköy per sopar en algun dels restaurants de peix que hi ha al port abans de tornar a l’hotel.

  1. Barri de Karaköy

Tal com hem comentat anteriorment, al voltant del pont de Gàlata podràs tastar un dels plats turcs més tradicionals, el Balik Ekmek o entrepà de peix, que podràs comprar en qualsevol de les nombroses paradetes que trobarem al carrer. Entre tots ells, el restaurant Tarihi Eminonu Balik Ekmek, és el que té més renom entre tots ells. No us ho perdeu!

  1. Passeig amb vaixell pel Bòsfor

Al llarg de la història, la situació estratègica d’Istanbul, a cavall entre orient i occident, ha fet possible que aquest hagi estat un punt de trobada de diverses cultures, de riquesa, d’història o cultura. Un indret on Europa conflueix amb Àsia, on s’ha produït una fusió comercial, espiritual i emocional separada únicament per un accident geogràfic salvable, el riu Bòsfor, la frontera natural entre els dos continents.

Aquí us proposem que realitzeu una navegació per les tranquil·les i plàcides aigües del Bòsfor, des d’on obtindràs una perspectiva completament nova de la ciutat, única i màgica. Si t’informes, veuràs que hi ha creuers de diversos tipus, encara que el més popular és el que surt des del moll d’Eminönü, situat just a tocar del Basar de les Espècies, i que amb una hora i mitja ens permet veure la banda europea i l’asiàtica.

  1. Fener i Balat, els barris de moda d’Istanbul

 Finalment, aquí teniu l’última proposta d’aquest interessant article. Us suggerim que visiteu el barri grec de Fener i l’antic barri jueu de Balat, els quals han sabut guanyar-se el reconeixement d’aquells qui els visiten, convertint-se en la meca dels que volen descobrir nous horitzons, una ciutat nova i diferent de l’habitual, evitant els tòpics i els clàssics. 

Un barri deliciós on trobarem cafeteries, cases de colors i monuments amb molta història. No t’ho pots perdre!

 Altres llocs que visitar a Istanbul

Evidentment, queden desenes, centenars i milers d’atractius per descobrir en aquesta preciosa ciutat. Però aquests deu, considerem que són un molt bon inici per aquells que la visiten per primera vegada. I si vols anar amb guia sense preocupar-te per res, contacta amb nosaltres i et farem arribar el nostre itinerari.

El Club del Viatger us proposa un viatge a Istanbul i Capadòcia que no us deixarà indiferents! Sortim del 29 d’abril al 5 de maig.

Nosaltres pensem que aquesta ciutat té un aire especial. Serà la seva història, serà la seva personalitat i autenticitat, serà el que sigui… però estem enamorats d’Istanbul i no podem esperar més per a tornar-hi amb el nostre grup!

Us animeu? Si voleu més informació podeu enviar un correu a info@clubdelviatger o contactar-nos aquí o trucar-nos al 937665996.