El Bierzo

Els racons de món els trobem a tot arreu, són petits indrets, sovint desconeguts i tocats per la màgia i la gràcia de la història o la natura. Un d’aquests racons de món és la comarca de El Bierzo, una terra remota i molt poc coneguda que ofereix un espectacle de colors, de paisatges, d’olors i d’experiències!

Per viatjar al passat no cal fer llargs viatges, en tenim prou d’obrir els ulls a terres veïnes, de ficar l’ullet a un racó de món, allà on sembla que el rellotge s’ha aturat en el calendari, i hi batega encara l’essència d’un passat pintoresc, atractiu i molt bell.

Sobre El Bierzo

La comarca d’El Bierzo és una terra pintada pel Camino de Santiago, que la creua i l’alimenta. Una terra amb llengua i cultura pròpia, a mig camí entre el gallec i el lleonès. I és que, és una terra amb identitat, amb caràcter i amb paratges inscrits a les llistes del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Pobles esquitxats d’encant, alçats amb pedra verge i coronats per teulades de palla i de pissarra.

Un viatge que ens obrirà les portes als paisatges espectaculars de Las Médulas, allà on la terra s’esquinça i obre les seves entranyes carregades d’or. També, la comarca remotíssima de Los Ancares, amb la seva tradició rural encara intacta, les valls teixides de fagedes, rouredes i castanyars. A més, dels sinuosos rius que banyen les ciutats medievals d’Astorga i Ponferrada. Llocs històrics que ens parlaran de celtes, romans, templers, pelegrins i cavallers.

Atreviu-vos amb el Club del Viatger a obrir les portes de Castella. Animeu-vos a conèixer un dels seus tresors més preuats, més bells, més dignes i més antics endinsant-nos junts per la inoblidable comarca d’El Bierzo.

Itinerari

Volem A Corunya – Vilafranca do Bierzo – Corullón
Diumenge, 30 de març

A l’hora acordada, sortida en l’autocar del Club del Viatger des dels punts de recollida acordats individualment cap a l’aeroport de Barcelona per facturar equipatges i sortir a les 11:15 h en vol directe cap a A Corunya on aterrarem a les 13:05 h. A l’arribada ens trobarem amb el nostre autocar privat i ens dirigirem cap al poble de Vilafranca do Bierzo. Dinarem en ruta a un bon restaurant local en terres gallegues. A la tarda arribarem a Vilafranca do Bierzo on s’hi troba el nostre hotel, el Parador de Vilafranca do Bierzo, de 4 estrelles. Val la pena destacar la qualitat d’aquest hotel, situat en un històric edifici regional i envoltat de natura, ens oferirà un gran confort i una sensació de benestar, acolliment i plaer assegurats, amb vistes al jardí, al municipi i un restaurant de cuina tradicional i regional i piscines coberta i exterior.

Farem el check in a l’hotel i posteriorment sortirem a visitar la població de Vilafranca do Bierzo. D’orígens mil·lenaris, Vilafranca és una acollidora ciutat envoltada d’uns paratges de gran atractiu. La seva arquitectura ens fa viatjar fins a principis de l’Edat Mitjana quan aquesta localitat era un dels punts de parada més habituals per als pelegrins del Camino de Santiago.

A aquest fet hi fan referència les seves esglésies romàniques i la seva arquitectura de pedra, que ens parla també dels reis, senyors i marquesos de Galícia i de Lleó que la tenien per una vila important i seu d’artesans. D’entre els seus monuments en destaquen el castell, l’església medieval de Santiago, del segle XII, amb la seva característica Porta del Perdó, autoritzada a entregar indulgències als pelegrins. Visitarem també l’Església de Sant Francesc d’Assís, fundada al segle XIII per la Reina de Lleó, Doña Urraca i que destaca pel seu esplèndid altar barroc. Veurem també la Colegiata de Santa Maria de Cluny, fundada al s.XII per monjos francesos benedictins vinguts del famós monestir gal de Cluny i conclourem la visita passejant pels carrers empedrats i pintorescs i en especial per la Calle del Agua, el carrer amb més activitat comercial i artesanal durant l’edat mitjana i fins al segle XVIII. Tot el carrer constitueix un autèntic museu d’heràldica i un important mostrari d’arquitectura barroca civil i religiosa i en destaquen edificis monumentals com el Palau dels Marquesos de Vilafranca i el Palau de Torquemada, del segle XVII. Conclourem la nostra visita anant a Corullon, autèntic poble rural enmig de prades verdes on el seu castell i l’església romànica de Sant Esteve la coronen dignament.

Al vespre tornarem a l’hotel per gaudir d’un autèntic sopar regional i allotjar-nos-hi.

Paratge de los Ancares
Dilluns, 31 de març

Esmorzar a l’hotel i dia sencer dedicat a l’increïble paratge de Los Ancares. Los Ancares són un territori tant fascinant com difícil d’explorar, és per aquest motiu que avui dividirem el grup en dos per poder accedir a aquest racó de món amb petits autocars privats per al nostre grup. Parlem d’un conjunt de profundes valls que s’estenen entre Castella i Lleó i Galícia, un mosaic de petites valls intrincades, muntanyes de gairebé 2000 metres, denses rouredes i castanyers centenaris però esquitxat també de petits pobles que, per caprici de la geografia, han quedat perduts i penjant en una bombolla de la història. Així són Los Ancares, un bagul que conserva essències destil·lades per pobles celtes, un racó de món obert i alhora tancat en el temps, difícil de recórrer i sempre sorprenent.

Ens traslladarem primer a Cacabelos i Vega de Espinareda, tot creuant paisatges de gran bellesa per observar els exteriors del monestir de San Andrés, del segle X i que va jugar un important paper en el desenvolupament de la regió. La seva aparença actual data del segle XVIII quan s’hi va fundar, també, la Font de la Vida, al costat mateix del monestir. Continuarem la nostra excursió per la petita localitat de Pereda i visitar una de les seves Pallozas.

Les pallozas, autèntiques senyes d’identitat de la regió, eren les antigues cases de pedra i sostre de palla que foren habitades fins a finals del segle XX i que ens parlen de la vida més autèntica i rural d’aquestes valls. Arribada l’hora de dinar anirem al restaurant de l’Hotel Rural de Miravalles, a Balouta, on ens sorprendrà no només la seva rica gastronomia sinó també els verds cingles que envolten l’edifici de pedra.

Havent dinat visitarem les petites localitats de Balouta, amb els seus sostres de palla i de pissarra i de Suárbol, singular per les seves cases d’aires nobiliaris. Finalment, conclourem l’excursió arribant fins al Pico Miravalles, de 1969m i que ens permetrà no només gaudir d’uns paisatges de gran encant i hipnòtics sinó que ens oferirà unes vistes excepcionals sobre tota la regió, on hi conviu l’home amb l’os, la pedra amb l’aigua i la història amb la llegenda.

Al vespre tornarem al nostre hotel de Vilafranca per sopar i allotjar-nos-hi.

Astorga i el Camino de Santiago
Dimarts, 1 d'abril

Esmorzar a l’hotel i sortida per començar les visites. És incomprensible la regió d’El Bierzo sense parlar del Camino de Santiago, autèntica columna vertebral del nord d’Espanya i de l’Europa medieval, ruta de trànsit de comerciants i pelegrins, espai de trobada i via de comunicacions centenària. El Camí de Sant Jaume és una de les rutes de pelegrinatge més importants del món i un dels seus ramals és el que passa per les regions de Lleó i de Galícia i, així, per El Bierzo.

Sortirem de l’hotel en direcció a Molinaseca i visitarem aquest poble, un dels més importants de la ruta jacobea. Els seus carrers amb aires medievals conviden a passejar-hi i a recórrer la seva història tot observant les seves cases d’arquitectura popular, galeries volades de fusta i teulades de pissarra tot coneixent la Calle Real, el Palau de Cangas de Pambley i les seves dues torres, així com l’església de Sant Nicolau de Bari. Continuarem posteriorment cap a la localitat de El Acebo i continuarem fins a Cruz de Ferro on tindrem la possibilitat de fer un petit tram del Camí de Sant Jaume a peu fins arribar al Castrillo de los Polvazares on se’ns oferirà un magnífic cocido maragato al restaurant Cuca la Vaina.

Havent dinat continuarem la nostra ruta fins a la monumental ciutat d’Astorga, d’origen preromà i una de les ciutats més atractives, més antigues i més interessants de tota la Península Ibèrica! Existeix un petit país dins de Castella i Lleó anomenat el País dels Maragats i la seva capital és la ciutat d’Astorga. La comarca de la Maragateria està habitada des d’èpoques anteriors a la dominació romana de la península i els seus primers pobladors eren coneguts amb el nom d’àsturs.

Deixeu-vos seduir per aquesta atractiva ciutat tot visitant la seva Plaça Major, porticada i quadrada dominada pel seu Ajuntament, del segle XVIII però construït damunt del que havia estat el fòrum romà de l’antiga Asturica Augusta. Visitarem també la seva catedral, un dels edificis més reconeguts de la ciutat, amb la seva façana barroca i les seves tres torres que oculten un interior impressionant, amb un preciós retaule major, la balconada del cor, la sagristia i el claustre. Posteriorment, ens aproparem per visitar el Palau Episcopal d’Astorga, obra d’Antoni Gaudí i acabarem la visita de la manera més dolça possible, tot visitant el Museu de la Xocolata. Astorga fou una de les primeres ciutats d’Europa que va fabricar xocolata. El casament de la filla d’Hernan Cortés amb l’hereu del Marquesat d’Astorga va propiciar l’arribada del cacau a la ciutat, en la qual s’hi troben encara diversos productors de xocolates.

Un cop acabades les visites tornarem al nostre hotel de Vilafranca do Bierzo per sopar i descansar.

Paratge de las Médulas - Castell de Cornatel
Dimecres, 2 d'abril

Esmorzar a l’hotel i sortida cap a l’imponent i incomparable paratge de Las Médulas, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, un paisatge cultural que recull tant els valors naturals com culturals. Una terra de paisatges extrems, on el roig de la terra s’enllaça amb el verd intens, una terra de gran transcendència cultural, ja que aquí va ser on els romans van excavar-hi la mina d’or més gran de tot l’Imperi. Una terra on l’home hi va deixar empremta que ha quedat com a dibuix fossilitzat en el paisatge. A través de les planes artificials conformades pels estèrils de la mina s’han creat nous traçats i nous camins, com el Llac de Carucedo, envoltat de castanyars i durant els anys aquesta geografia ha anat recollint un llegat històric i identitari que ara se’ns mostra com una de les meravelles paisatgístiques i culturals d’El Bierzo i del Nord d’Espanya. Durem a terme una visita panoràmica d’aquest paratge i posteriorment anirem fins al Castell de Cornatel, que arrela probablement a l’època romana i està situat damunt un alt promontori i amb un enorme penya-segat que li fa d’escut.

Al migdia anirem a dinar al poble de Cacabelos, al restaurant La Moncloa on podrem visitar un celler tradicional i veure el procés d’embotellament dels productes tradicionals d’El Bierzo.

A la tarda tornarem cap al nostre hotel per gaudir de la tranquil·litat, de les seves instal·lacions o per fer una passejada envoltats de natura. Sopar i allotjament a l’hotel.

Ponferrada - A Corunya - Tornada a casa
Dijous, 3 d'abril

Esmorzar a l’hotel i sortida ja amb les maletes cap a la ciutat de Ponferrada, capital d’El Bierzo. Tenim tot el dia per endavant i el dedicarem a conèixer aquesta ciutat, la filla d’Astorga. Cap al segle XI el bisbat d’Astorga va ordenar la construcció d’un pont per als peregrins del Camí de Sant Jaume, un pont reforçat amb ferro que se l’anomenaria Pons Ferrata. Aviat els templers se’l farien seu fins que els Reis Catòlics van reclamar aquesta propietat. La vila de Ponferrada naixia així de la importància del Camí de Sant Jaume, protegida pel Castell Templer, acabaria essent-ne independent a partir del segle XV i convertint-se en una ciutat de comerciants, de peregrins i de mestres cristians. El monument més important és el castell templer de Ponferrada, que visitarem, el més gran en extensió d’Europa. La seva construcció va concloure el 1282 tot i que la fortalesa ha patit restauracions i modificacions posteriors.

Destaca també la Basílica de la Encina, d’estil renaixentista i construïda el 1614, així com el Carrer del Rellotge i la icònica Torre del Rellotge. Anirem posteriorment a la plaça de l’Ajuntament, destacable per la seva arquitectura barroca. Després de passejar pel centre, visitarem el Museu de la Ràdio que ens presenta una de les col·leccions de màquines de ràdio històriques més completes d’Espanya, propietat del periodista Luis del Olmo.

A l’hora de dinar anirem al restaurant La Casa del botillo que ens oferirà una bona cuina de gastronomia local.

Havent dinat visitarem encara el Museu de l’Energia, conegut popularment com la Fàbrica de la Llum i ens presenta una interessant exposició divulgativa i científica sobre tot el món relacionat amb l’energia. Acabarem la visita tot passejant per les vores del riu Sil.

Ha arribat el moment de traslladar-nos a l’aeroport de a Corunya però abans pararem a un restaurant per fer un sopar lleuger abans de prendre el vol de tornada a casa.

A les 23:35 h sortida del vol directe a Barcelona. Un cop arribem al Prat, l’autocar del Club del Viatger ens acompanyarà als punts de recollida del primer dia. Final del viatge.

En aquest viatge...

  • Trobada prèvia al viatge per conèixer els companys i rebre l’itinerari definitiu.
  • Trasllats de sortida i arribada a l’aeroport de Barcelona des dels punts de recollida acordats.
  • Guia acompanyant del Club del Viatger durant tot el viatge.
  • Vols Barcelona – A Corunya – Barcelona.
  • Facturació d’una maleta de fins a 23kg per persona.
  • 4 nits d’allotjament en règim de mitja pensió (Desdejuni bufet i sopar) al Parador de Vilafranca do Beirzo, de 4 estrelles.
  • Pensió completa durant tot el viatge, des del dinar del primer dia fins al sopar de l'últim dia.
  • Begudes incloses en tots els àpats (aigua, una copa de vi de la terra i cafè).
  • Totes les visites i entrades, segons l’itinerari.
  • Petit obsequi del Club del Viatger per habitació.
  • Assegurança d’assistència durant el viatge.
  • Qualsevol servei no especficat a l'itinerari.
  • Les propines.
  • Les despeses de caire personal.
  • Assegurança de cancel•lació. Preu a consultar a les oficines del Club del Viatger.

Documents de la pòlissa